Home

Life Design kan styrke unges trivsel og handlekraft

Life Design skal lære deltagerne at tænke i nye baner, som kan være med til at øge deres trivsel. En række førsteårsstuderende på Aalborg Universitet har netop været igennem et Life Design-forløb, der bl.a. styrkede deres bevidsthed om, at de ikke er alene om deres bekymringer, og at der ofte er snoede veje til at nå et mål

Life Design kan styrke unges trivsel og handlekraft

Life Design skal lære deltagerne at tænke i nye baner, som kan være med til at øge deres trivsel. En række førsteårsstuderende på Aalborg Universitet har netop været igennem et Life Design-forløb, der bl.a. styrkede deres bevidsthed om, at de ikke er alene om deres bekymringer, og at der ofte er snoede veje til at nå et mål

Af Nelly Sander, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Natasja Bjerregaard Christensen, AAU

Life Design-metoden introducerer studerende til en ny måde at tænke på i deres uddannelsesrejse. I forløbet skabes et fællesskab, hvor de kan dele deres spørgsmål og bekymringer og finde støtte hos hinanden. På Aalborg Universitet har foreløbig to hold med i alt cirka 100 førsteårsstuderende deltaget i et Life Design-forløb.

Livsbaner kan være kringlede, og vejene til ønskejobbet kan være mange

Trine Fink, lektor, Aalborg Universitet

Mange er i samme båd

Forløbene, der hver havde en samlet varighed på en dag, bestod bl.a. af en brainstormsession, hvor de studerende skulle stille spørgsmål om noget af det, de er i tvivl om – eller bekymrer sig om – som nye på universitetet. Det var spørgsmål som ”Bliver det ved med at være så svært?” og ”Når jeg nogensinde mit mål?” De skrev spørgsmålene ned på papir og gik rundt mellem hinanden og delte spørgsmål og svar.

AAU-professor Thomas Ryberg, leder af IAS PBL (Institute for Advanced Study in Problem Based Learning), er en af AAU’s ankerpersoner bag initiativet. Han har sammen med to kolleger deltaget i et såkaldt Life Design Studio på Stanford University i juni 2024:

”En vigtig del af et Life Design-forløb er de mange dialoger, det åbner blandt de studerende, og det betyder meget for studerende at erfare, at man ikke er den eneste, der bekymrer sig, og at det er normalt at føle sig presset eller usikker,” siger han. 

Nogle gange er det plan B eller C, der virker

Lektor Trine Fink, som underviser på medicinstudiet, var i spidsen for det ene af de to Life Design-forløb, der indtil videre er blevet gennemført på AAU. Hun fremhæver en anden vigtig fordel ved forløbet, nemlig at de studerende lærer ikke at have alt for låste måder at tænke på og finde alternative veje til at nå deres mål:

”I forløbet bliver de opmærksomme på, at der er flere veje til succes end den snorlige vej, man oprindelig havde planlagt. Livsbaner kan være kringlede, og vejene til ønskejobbet kan være mange,” siger hun.

De studerende udarbejdede femårsplaner, hvor de skulle nedfælde drømme om for eksempel job, familie, bopæl, herunder også hvordan de forventede at kunne nå målene. Dette blev suppleret med gode oplæg fra undervisere, der fortalte om deres egne snørklede veje til at nå dertil, hvor de er i dag. 

Uddannelse af undervisere

Når lektor Trine Fink ser på de studerendes evalueringer, får hun bekræftet, at forløbene overordnet har været en succes:

”De studerende melder tilbage, at de kan bruge flere af værktøjerne fra kurset til at skabe et godt læringsmiljø i studiegrupperne, hvilket selvfølgelig er særdeles vigtigt på et PBL-universitet som AAU, hvor der er meget samarbejde de studerende imellem” siger hun.

Life Design-metoden er udviklet på Stanford University. AAU planlægger at uddanne en lang række undervisere i metoden i løbet af 2025, med håbet om at hjælpe endnu flere studerende med at navigere gennem deres studietid på en mere positiv og konstruktiv måde.

Mere om Life Design

Life Design er baseret på design thinking, en metode udviklet ved Stanford University, Life design metoden blev først præsenteret i bogen "Designing Your Life" udgivet i 2016.

Tre AAU-forskere har indtil videre deltaget i et forløb i Life Design Studio på Stanford University. Thomas Ryberg (IAS PBL), Trine Fink (Institut for Medicin og Sundhedsteknologi) samt Louise Møller Haase (tidligere prodekan. TECH-fakultetet).

I samarbejde med Stanford Life Design Lab bliver der arbejdet på en tredages workshop, hvor forskere og facilitatorer fra Stanford University gæster AAU.

Relaterede nyheder

Kontakt

  • Thomas Ryberg, professor og leder af IAS PBL, tlf.: 99 40 74 00, e-mail: ryberg@iaspbl.aau.dk
  • Trine Fink, ph.d., lektor på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, tlf.: 99 40 75 50, e-mail: trinef@hst.aau.dk
  • Nelly Sander, projektleder AAU Kommunikation og Public Affairs, tlf.: 99 40 20 18, e-mail: nsa@adm.aau.dk