Nordjylland har brug for mere uddannelse – ikke mindre!
: 10.12.2024

Nordjylland har brug for mere uddannelse – ikke mindre!
: 10.12.2024

Nordjylland har brug for mere uddannelse – ikke mindre!
: 10.12.2024
: 10.12.2024
Af Per Michael Johansen, rektor ved Aalborg Universitet
Regeringens forslag til reform af universitetsuddannelserne ligner måske en god ide, set fra et skrivebord i København, men det kommer ikke til at fungere i praksis i Nordjylland. Vilkårene for de nye erhvervskandidatuddannelser er nemlig så dårlige, at de vil blive fravalgt af både virksomheder og de studerende.
Og når vi så ikke kan få 20 procent af de studerende til at søge ind på den nye erhvervskandidatuddannelse, så vil regeringen og partierne bag reformaftalen tvinge os til at forkorte endnu flere af vores nuværende kandidatuddannelser. Konsekvensen bliver, at vi får færre unge med en lang videregående uddannelse, hvor vi i Nordjylland har brug for flere.
Heldigvis behøver det ikke at gå så galt. Politikerne kan nå at sætte reformen på pause og finde en løsning, som ikke skævvrider Danmark.
På Aalborg Universitet er vi faktisk enige i reformens grundtanke om, at uddannelserne skal fungere i tæt samspil med organisationer og virksomheder. Vi blev grundlagt i 1974 for at skabe vækst og udvikling i Nordjylland gennem viden og tæt samspil med vores omverden. Og det virker.
Hver dag underviser vi vores studerende efter en problembaseret læringsmodel, hvor de studerende løser rigtige problemer i virksomheder og organisationer. Vi er også gode til iværksætteri. De seneste 15 år har vores forskere, kandidater eller studerende bidraget til at skabe mere end 1.000 nye virksomheder.
Kort sagt, er vores viden og forskning en motor for hele Nordjylland. Reformen understøtter desværre ikke den udvikling. Tværtimod. På AAU skal vi reducere vores studiepladser med 12 procent, og det betyder alt andet lige, at færre unge vil få en universitetsuddannelse i Nordjylland – stik mod alle anbefalinger fra EU-Kommissionen om at hæve uddannelsesniveauet. Hertil kommer altså, at mere end 20 procent vil få en kortere uddannelse, end de får i dag.
Den fremlagte model for erhvervskandidater kommer til at afskrække, når de studerende skal studere og/eller være i obligatorisk studiejob i op imod 50 timer om ugen, fordi regeringen vil øge arbejdsudbuddet. I Nordjylland har vi en geografi med lange afstande, som skal lægges oveni. Lad mig give nogle lavpraktiske tænkte eksempler på, hvorfor det ikke kommer til at fungere i praksis:
Camilla læser datavidenskab og får studiejob ved Grundfos i Bjerringbro. Der er 87 km. Hun har ikke bil og skal med bus og tog fra Aalborg tre dage om ugen. Det tager 2 timer og 4 minutter hver vej. I alt 4 timer og 8 minutter om dagen eller i alt 12 timer og 24 minutter om ugen.
Jonas læser til civilingeniør indenfor mekanik og produktion. Han får studiejob ved Tican i Thisted. Der er 95 km. Han har ikke bil, og skal med bus tre dage om ugen. Det tager 2 t. og 10 min. hver vej. I alt 4 t. 20 min. om dagen eller 13 timer om ugen.
Der er dokumenteret til hudløshed, at der er en positiv sammenhæng mellem højt uddannelsesniveau og høj produktivitet. Og det er kun AAU, der uddanner kandidater til Nordjylland.
Prognosen er, at i Nordjylland vil 22 procent af de unge, der går i 9. klasse i dag tage en universitetsuddannelse, inden de bliver 35 år. I Region Hovedstaden er tallet helt oppe på 32 procent. Reformen vil i praksis føre til et lavere uddannelsesniveau i Nordjylland, hvor vi har brug for at hæve det. I Nordjylland har vi brug for universitetskandidater, der kan løfte væksten i erhvervslivet.
Vi har rigtig mange små og mellemstore virksomheder og få af de store. Og kun 15 procent af de små og mellemstore virksomheder har en universitetskandidat ansat. I Hovedstaden er det 36 procent. De nordjyske virksomheder ligger under landsgennemsnittet, når det handler om innovation. Og de er mindre digitaliserede end landsgennemsnittet.
Derfor vil jeg gerne have kandidatreformen tilbage på værkstedet. Lad os sammen finde en model, der gavner hele Danmark.
Vi har brug for flere unge, der tager en universitetsuddannelse i Nordjylland. Ikke færre.
NB: Indlægget er også bragt på nordjyske.dk den 6. december under overskriften "Rektor kritiserer forslag: Derfor er det dårligt for Nordjylland"