Tanken om at kunne hjælpe mennesker, der er kommet i bekneb eller nød. Det var, hvad der fra begyndelsen ledte Sten Bønsing ind på idéen om at læse jura. Han er vokset op på Falster og havde aldrig sat sin fod i Aalborg, før han i 1991 flyttede til byen for at studere erhvervsjura på Aalborg Universitetscenter (AUC), som universitetet hed dengang.
”København var nok lidt for meget storby til mig, og jeg tror egentlig bare, jeg havde lyst til at komme lidt væk. Ikke af nogen negativ grund, men ligesom folk nogle gange flytter til udlandet, så valgte jeg at flytte til den anden ende af landet,” fortæller Sten Bønsing, som i dag er professor i forvaltningsret, studieleder og viceinstitutleder ved Juridisk Institut på AAU.
Puslespil med uendeligt mange brikker
Tidligt i studietiden blev han bidt af juraen som disciplin og metode. Arbejdet med at finde og se sammenhænge i lovforarbejder, lovtekster og domme er den dag i dag stadig det, Sten Bønsing holder allermest af ved sit arbejde.
”Inde i mit hoved foregår det sådan, at hele det juridiske landskab er et slags puslespil. Der er rigtig mange brikker, som er lagt igennem flere hundrede år og andre, som slet ikke er lagt endnu. Dels på grund af samfundsudviklingen, men også fordi vi er forsynet med et folketing, som nærmest dagligt poster ny lovgivning ud. Det spændende er, når nye, konkrete regler skal passe sammen med århundrede gamle retsgrundsætninger,” siger juraprofessoren.
Samlingen af puslespillet foregår også meget konkret. Sten Bønsing er forfatter til en grundbog i forvaltningsret, som alle jurastuderende på AAU flaskes op med. Hver uge – eller i hvert fald hver 14. dag – følger han op på de seneste afsagte domme og tilføjer dem til bogens noter, hvis de bidrager med nye perspektiver til puslespillet.
”Lige som man måske troede, man var færdig med at lægge puslespillet, så kommer der nye forsyninger af problemstillinger, og jeg elsker det dér med at læse en ny principiel dom og finde ud af, hvor den så passer ind i puslespillet,” tilføjer han.
Ph.d. fra Institut 3
Sten Bønsing har været ansat på AAU siden 1996. Han skrev sin ph.d. på det, der i dag hedder AAU Business School, men som dengang gik under navnet Erhvervsstudier – eller bare ’Institut 3’. Før i tiden havde institutterne nemlig numre som referencepunkt.
I de første mange år havde han kun få forskerkolleger med juridisk baggrund, og dem, der var, var spredt ud over mange forskellige institutter. Det blev Sten Bønsing og fagfællerne til sidst trætte af. I 2008 fik de lov til at rykke fysisk sammen og oprette Juridisk Institut, hvor det klassiske cand.jur.-studie også så dagens lys.
En mere professionel organisation
Organisationen har ændret sig meget i løbet af årene. Den er blandt andet blevet meget mere professionel, mener Sten Bønsing.
”Lige nu er jeg studieleder, og det var jeg også for 10-15 år siden. Dengang havde jeg i realiteten ikke et sekretariat på samme måde som i dag. Jeg kunne godt få hjælp til nogle praktiske ting, men vi er langt mere servicerede i dag – med administrative kolleger, der kan tage fra på en helt anden måde,” fortæller Sten Bønsing.
Den øgede professionalisme er også at finde i måden, universitetet drives på, mener Sten Bønsing.
”Tidligere stemte vi om, hvem der skulle være institutleder og dekan. Selv rektor stemte vi om ved fysiske valg, hvor vi skulle lægge en seddel med et navn i en stor trækasse. Det kan man sikkert sige meget godt om, men det er nu blevet mere professionelt med ansøgningsprocesser og ansættelsessamtaler, som det foregår i dag,” siger professoren.
Sten Bønsing mener også, at der generelt var flere ’originaler’ på AAU i gamle dage. Der var ansatte, der praktisk talt levede hele deres liv på universitetet. En madras og en kaffemaskine på kontoret var hjem nok for nogle. Andre havde en campingvogn stående fast på parkeringspladsen.
”Det er meget hyggeligt at tænke tilbage på, men det var også noget rod på en eller anden måde. Jeg ved ikke hvor meget, der kom ud af den slags,” husker han.