Home

Venlighed i akademia: En ny vej til excellence

: 27.02.2025

Forskertrio fra AAU og KU arbejder på at fremme venlighed og excellence i forskningskulturen gennem initiativet ELIS. De mener, at en kultur med venlighed kan hjælpe forskere med at opnå bedre resultater og skabe et mere attraktivt arbejdsmiljø for yngre generationer.

Af Sofie Astrup, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Privatfoto

Konkurrencekultur og hierarkiske strukturer driver dele af forskningsverdenen og kan gøre den mindre attraktiv for yngre generationer at blive del af. Det mener professor og forskningsgruppeleder hos Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Michael Skovdal Rathleff.

Som et forsøg på at gøre op med den eksisterende kultur driver han initiativet ELIS – Excellence and Kindness in Research Training sammen med Julie Midtgaard og Thomas Bandholm, der begge er professorer på Københavns Universitet.

”Som forskere fokuserer vi på hvert af vores egne fagspecifikke områder. Men i ELIS er vi enige om, hvad der er endnu vigtigere, nemlig kultur og værdier. Det tyder nemlig på, at en forskningskultur med kindness, hvor vi kærer for hinanden, kan hjælpe til, at vi alle kan lykkes bedre med excellence og får succes i vores arbejde,” fortæller Michael Skovdal Rathleff.

Gennem ELIS afholder de forskellige aktiviteter både i Aalborg og København, som skal starte dialogen om kulturen i den gode forskningsgruppe. Ifølge Michael Skovdal Rathleff er målet med initiativet at skabe en dialog om, hvordan vi favner både ”excellence” og ”kindness”.

Yngre forskere forlader akademia

Forskertrioen har arbejdet sammen i flere år, og for dem er ELIS et fritidsprojekt, de ser stor nødvendighed i. Ifølge Michael Skovdal Rathleff er akademia blevet mindre attraktiv for yngre personer, og han mener, at en del af forklaringen kan findes i den måde akademia fungerer på, og i den kultur, der eksisterer.

”Vi har oplevet forskellige trends, specielt i USA, hvor mange forlader akademia, og vi har set yderst uheldige eksempler på, at seniorpersoner stjæler resultater fra yngre forskere, hvilket har startet hashtagget #pleasedontstealmywork i Danmark. Derfor skal ELIS bidrage til debatten om, hvad der kan ændres for, at akademia bliver dét sted, vi allesammen synes er bedst at være en del af,” siger han.

Derfor har de sundhedsvidenskabelige ph.d.-skoler på AAU og KU skrevet sig op til, at værdierne i ELIS bliver en central del af det, som skolerne repræsenterer, for de vil favne kindness for at opnå excellence. Trioen planlægger også at søge ekstern funding i håb om at kunne ansætte en forskningsassistent og lave flere aktiviteter for andre forskere.

To nye hashtags

For at skabe en god forskningskultur foreslår ELIS, at en forskningsgruppe undersøger, hvad medlemmerne hver især vægter i en gruppe. I Michael Skovdal Rathleffs egen forskningsgruppe har de hængt seks løfter på døren, så de kan minde hinanden om deres fælles værdier.

”Vi har lavet seks løfter, der er vigtige i vores gruppe. Her har vi fokus på kindness, så vi kan skabe excellence og producere viden, der er relevant for samfundet. Men vi har også fundet ud af, at excellence og kindness betyder noget forskelligt for os alle. Derfor har vi lavet #ELIS4us og #ELIS4me,” forklarer han.

De to nye hashtags står som modsvar til #pleasedontstealmywork. Med #ELIS4me kan alle medlemmer af en forskningsgruppe sætte ord på deres egne ønsker for det gode arbejdsmiljø, og samle det i #ELIS4us, der kan stå som en gruppes fælles grundværdier for den gode arbejdskultur. Michael Skovdal Rathleff har selv tænkt over hashtagget i lederskabet af sin forskningsgruppe. Han ønsker at skabe rum, som alle i gruppen kan bidrage til.

”Mit #ELIS4me er, at jeg vil skabe en platform, hvor vi sammen kan skabe mere impact og værdi, end vi hver især vil kunne som individer. For mig har det været en vigtig erkendelse, at vejen til at blive professor indebærer forskning, undervisning og at tiltrække forskningsmidler. Men med titlen følger også et ansvar for mennesker og for at skabe gode forskningsmiljøer. Derfor er jeg meget optaget af at udvikle mig som leder og af at skabe et miljø, hvor mine kollegaer og yngre forskere trives og lykkes,” siger han.

Relaterede nyheder